Σε μία κετογονική δίαιτα παίζει ρόλο η LDL χοληστερόλη, ή μήπως όχι;
Η κετογονική δίαιτα, κέτο, ή keto έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα πολλά ιστολόγια και εκπομπές να αφιερώνουν χρόνο σε αυτήν. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ξεκαθαρίσει την παραπληροφόρηση γύρω από την LDL-c ή αλλιώς, την «κακή» χοληστερόλη.
Έχει δαπανηθεί πολύς κόπος, μελάνι, ώρα σε βίντεο και ιστολόγια στο διαδίκτυο τα οποία προσπαθούν είτε να μειώσουν την αξία της προγνωστικής αξίας της LDL-c για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια, είτε να προσπαθούν να δώσουν έμφαση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δυστυχώς, αν έστω και ένας από αυτούς είχε την οποιαδήποτε ιδέα από λιπιδολογία, θα γνώριζε ότι κανείς δεν αρνείται ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συσχετίζεται με την αθηροσκλήρωση και με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μία πρόσφατη έρευνα καταρρίπτει και αυτούς τους ουτοπικούς και επικίνδυνους ισχυρισμούς.
Η ΕΡΕΥΝΑ
Δεν υπάρχουν λόγια με τα οποία μπορώ να εκφράσω πόσο φιλικοί προς τη κετογονική δίαιτα ήταν οι άνθρωποι που ηγούνταν της συγκεκριμένης μελέτης.
Ίσως μερικά αποσπάσματα από τη μελέτη μπορούν να δώσουν μία εικόνα.

Οι χείριστες μέθοδοι μιας έρευνας. Ούτε καν ομάδα ελέγχου.

Αυτό το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι απίστευτο. Τουλάχιστον οι συγγραφείς είναι σχετικά ειλικρινείς κι αντί να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα, παραδέχονται την αύξηση στην LDL-c. Παραδέχονται, έστω και έμμεσα, ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συνδέεται άμεσα με αύξηση της LDL-c.
Το υπόλοιπο κείμενο είναι από απαράδεκτο εώς επικίνδυνο, εφόσον γράφει ξεκάθαρα πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι επικίνδυνες, αλλά αντιθέτως μας λέει πως δείχνουν ανθρώπους με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλή καρδιομεταβολική υγεία.
Και αν έχετε την εντύπωση πως το κείμενο θέλει να πει κάτι άλλο, γελιέστε:
Ένας από τους ανθρώπους που έκαναν τη συγκεκριμένη μελέτη, μας λέει πως η LDL-c είναι επικίνδυνη μόνο όταν τρώμε δίαιτες υψηλές σε υδατάνθρακες. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο, καμία έρευνα δεν έχει δείξει ποτέ κάτι ώστε να μπορούμε να διανοηθούμε καν να αρχίσουμε να κάνουμε τέτοιους ισχυρισμούς.
Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, πάμε παρακάτω, στα αποτελέσματα της διατροφής μηδενικής σε υδατάνθρακες, αυξημένης σε κορεσμένα λιπαρά:

Η ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών με βάση την βαθμολογία CAC (coronary artery calcification) χειροτέρεψε στους συμμετέχοντες που έδωσαν επαρκή στοιχεία (οι αριθμοί στις παρενθέσεις)! Με απλά λόγια, οι αρτηρίες αυτών των ανθρώπων είναι πλέον σκληρές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος ενός εμφράγματος.
Θυμηθείτε, όχι μόνο δεν υπάρχει ομάδα ελέγχου για να συγκρίνουμε, αλλά τα αποτελέσματα στάλθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανήκουν ήδη στην κοινότητα σαρκοφάγων και έχουν κάθε λόγο να στείλουν βελτιωμένα αποτελέσματα στους ερευνητές. Να κάνουμε χειρότερα τα πράγματα;
Η αρτηριακή πλάκα θέλει χρόνο για να αναπτυχθεί, κι όμως εδώ βλέπουμε χειροτέρευση μέσα σε 14 μήνες. Άλλες μετρήσεις, όπως το πάχος του έσω-μέσου χιτώνα των κοινών καρωτίδων (CIMT) θεωρούνται συνήθως καταλληλότερες, καθώς η συγκεκριμένη εξέταση που φέραμε ως παράδειγμα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τα πάχη στην επένδυση της αρτηρίας πολύ νωρίτερα, επιτρέποντας έγκαιρη ανίχνευση σε σύγκριση με την βαθμολογία CAC (Coronary Artery Calcification).
Εδώ επιλέχθηκε η εύκολη, γρήγορη μέθοδος που μπορεί να δείξει ευνοϊκότερα αποτελέσματα από την πραγματικότητα. Και απέτυχε.
Όπως λοιπόν εξηγήσαμε και στο «Κετογονική Δίαιτα: Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές», αν επιλέξουμε μία κετογονική δίαιτα, θα πρέπει να προσέχουμε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, τα πολλά αλάτια και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως σε κάθε άλλη διατροφή.
Για να κλείσουμε:
- Ναι, μία διατροφή χωρίς υδατάνθρακες μπορεί να ανεβάσει την «κακή» χοληστερόλη.
- Ναι, υψηλά επίπεδα LDL-c θα οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση.
- Ναι, μία διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά θα οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα LDL-c και αθηρωματική πλάκα, ανεξάρτητα από τους υδατάνθρακες στη διατροφή.
–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition
Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:
- Borén J, Chapman MJ, Krauss RM, Packard CJ, Bentzon JF, Binder CJ, Daemen MJ, Demer LL, Hegele RA, Nicholls SJ, Nordestgaard BG, Watts GF, Bruckert E, Fazio S, Ference BA, Graham I, Horton JD, Landmesser U, Laufs U, Masana L, Pasterkamp G, Raal FJ, Ray KK, Schunkert H, Taskinen MR, van de Sluis B, Wiklund O, Tokgozoglu L, Catapano AL, Ginsberg HN. Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease: pathophysiological, genetic, and therapeutic insights: a consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel. Eur Heart J. 2020 Jun 21;41(24):2313-2330. doi: 10.1093/eurheartj/ehz962. PMID: 32052833; PMCID: PMC7308544.
- Lennerz BS, May JT, Owen HH, Ludwig DS. Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a ‘Carnivore Diet’. Current Developments in Nutrition, 2021, doi: 10.1093/cdn/nzab133.