ΑΕΡΟΒΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ: ΠΟΙΑ ΥΠΕΡΕΧΕΙ

Ποιο είδος αερόβιας γυμναστικής υπερέχει; Η διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) ή η συνεχής προπόνηση μέτριας έντασης (MICT); Ώρα να καταρρίψουμε άλλον ένα μύθο!

Μία από τις επαναλαμβανόμενες συμβουλές των απανταχού γκουρού είναι πως η διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) υπερτερεί στο χάσιμο λίπους και τη διατήρηση άλιπης μάζας σώματος από ό,τι η συνεχής προπόνηση μέτριας έντασης (MICT). Πάμε να καταρρίψουμε και αυτόν το μύθο λοιπόν!

Παχυσαρκία, Δίαιτα, Διατροφή, Απώλεια κιλών, Απώλεια βάρους, Απώλεια λίπους, Χάσιμο βάρους, Χάσιμο κιλών, Χάσιμο λίπους, Αδυνάτισμα, Γυμναστική, Αθλητισμός, Υγεία, Άσκηση, Μακροζωία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HIIT

Η προπόνηση σε διαστήματα ή διαστήματος ή διαλλειματική προπόνηση (IT), συνήθως ορίζεται λειτουργικά ως άσκηση που εκτελείται σε πολλές περιόδους βραχείας διάρκειας, διάσπαρτες με περιόδους ανάκαμψης είτε σε χαμηλότερες εντάσεις προσπάθειας είτε ως πλήρης ανάπαυση.

Η προπόνηση διαστήματος συχνά υποκατηγοριοποιείται σε διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), που συνήθως ορίζεται λειτουργικά ως άσκηση υψηλής έντασης προσπάθειας (>80% μέγιστου καρδιακού ρυθμού ή αερόβιας ικανότητας), ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της είναι τα ίδια με την προπόνηση διαστήματος (IT).

Επίσης υπάρχει και η διαλλειματική προπόνηση με σπριντ (SIT), που συνήθως ορίζεται λειτουργικά ως μέγιστη ένταση άσκησης προσπάθειας (σπριντ «όλα για όλα»), ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της είναι τα ίδια με την προπόνηση διαστήματος (IT).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MICT

H συνεχής προπόνηση μέτριας έντασης (MICT), ορίζεται λειτουργικά ως η άσκηση μέτριας έντασης προσπάθειας (<80% μέγιστου καρδιακού ρυθμού ή αερόβιας ικανότητας) που εκτελείται σε μια μονή περίοδο σχετικά μακρά σε διάρκεια.

Παχυσαρκία, Δίαιτα, Διατροφή, Απώλεια κιλών, Απώλεια βάρους, Απώλεια λίπους, Χάσιμο βάρους, Χάσιμο κιλών, Χάσιμο λίπους, Αδυνάτισμα, Γυμναστική, Αθλητισμός, Υγεία, Άσκηση, Μακροζωία

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Αν και τόσο το MICT όσο και το IT δείχνουν αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της σύνθεσης του σώματος, υπάρχει διαμάχη ως προς το αν η μία στρατηγική είναι ανώτερη από την άλλη.

Έτσι, αυτή η πρόσφατη μετα-ανάλυση προσπάθησε να κοιτάξει την τρέχουσα βιβλιογραφία για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ

Υπάρχει η υπόθεση πως η διαλλειματική προπόνηση μπορεί να προσφέρει ανώτερα οφέλη απώλειας λίπους σε σύγκριση με το MICT. Παρά τις διάφορες μηχανιστικές υποθέσεις, τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης δεν βρήκαν κάποια ανωτερότητα του IT/HIIT/SIT.

Σε σύγκριση με τις μη ασκούμενες ομάδες ελέγχου, οι ομάδες που ασκούνταν με IT και με MICT είχαν μικρές μειώσεις στη λιπώδη μάζα, με ελάχιστες διαφορες μεταξύ τους.

Στοιχεία βασισμένα σε μία παλαιότερη μελέτη υποδεικνύουν ότι το IT, το HIIT και το SIT μπορούν να επιφέρουν μεγαλύτερες μειώσεις στην απώλεια κοιλιακού λίπους σε σύγκριση με το MICT. Ωστόσο, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μετα-ανάλυσης αντικρούουν αυτόν τον ισχυρισμό, καταδεικνύοντας παρόμοιες αλλαγές στην απώλεια κοιλιακού λίπους.

Άλλωστε, όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερα άρθρα, είναι αμφίβολο αν το χάσιμο τοπικό λίπους είναι εφικτό.

ΟΦΕΛΗ ΣΤΗ ΜΥΙΚΗ ΜΑΖΑ

Σε πλήρη αρμονία με μία προηγούμενη μετα-ανάλυση, η οποία αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η αεροβική άσκηση μπορεί να επιφέρει αυξήσεις στη μυική μάζα ανάλογες με αυτές με την αναερόβια άσκηση, και εδώ βρέθηκε πως η ένταση της άσκησης δεν προκαλεί υπερτροφικές προσαρμογές.

Παχυσαρκία, Δίαιτα, Διατροφή, Απώλεια κιλών, Απώλεια βάρους, Απώλεια λίπους, Χάσιμο βάρους, Χάσιμο κιλών, Χάσιμο λίπους, Αδυνάτισμα, Γυμναστική, Αθλητισμός, Υγεία, Άσκηση, Μακροζωία

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό έλλειμμα από περιορισμούς διατροφής, το οποίο θα πρέπει να είναι το επίκεντρο μίας παρέμβασης η οποία θα έχει ως στόχο την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της άλιπης μάζας, καθώς και να διευκολύνει τη διατήρηση της απώλειας βάρους σε συνδυασμό με μια διατροφική παρέμβαση.

Από τα δεδομένα που μας δίνει η μετα-ανάλυση σε αυτό το άρθρο, μπορούμε να συμπεράνουμε πως ένταση της προσπάθειας κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει ελάχιστη επίδραση στην απώλεια του λίπους και τα οφέλη στη μυική μάζα.

Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει τον τύπο και την ένταση της προσπάθειας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του, αφού κατά γενικό κανόνα, η διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης απαιτεί λιγότερο χρόνο όμως και περισσότερη προσπάθεια από ό,τι η συνεχής προπόνηση μέτριας έντασης για την προώθηση αλλαγών στη σύνθεση του σώματος.

–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition

Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Μια σκέψη στο “ΑΕΡΟΒΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ: ΠΟΙΑ ΥΠΕΡΕΧΕΙ”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ανακαλύψτε περισσότερα από το Suprastratum

Εγγραφείτε τώρα για να συνεχίσετε να διαβάζετε και να έχετε πρόσβαση στο πλήρες αρχείο.

Συνεχίστε να διαβάζετε