Η κατανάλωση ποιων τροφών συνεισφέρει στην καρκινογένεση; Ποιες προστατεύουν από τον καρκίνο; Διαβάστε το άρθρο μας και ενημερωθείτε!
Μια πρόσφατη ανασκόπηση μετα-αναλύσεων τύπου «ομπρέλα» αξιολόγησε την ισχύ και την εγκυρότητα των δεδομένων τα οποία ερευνούν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης τροφών και θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου ανάπτυξης ή θανάτου από 11 πρωτοπαθείς καρκίνους.
Μόνο 10 μετα-αναλύσεις (το 1,2%) βρέθηκαν πως υποστηρίζονται από πειστικά στοιχεία και αντιπροσώπευαν συσχετίσεις για τις διατροφικές προσλήψεις και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού: αλκοόλ, διατροφικό ασβέστιο, γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα και προϊόντα ολικής αλέσεως.
Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε να συσχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (με 10γρ/ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 7%) και παρατηρήθηκαν πανομοιότυπες συσχετίσεις για κατανάλωση μπύρας.
Η συνολική κατανάλωση αλκοόλ (12% αύξηση κινδύνου ανά 10γρ/ημέρα) βρέθηκε πως συσχετίζεται με τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών σε ορμονοθεραπεία όπως επίσης και η κατανάλωση κρασιού με πανομοιότυπες συσχετίσεις για τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού γενικότερα.
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (13% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 400γρ/ημέρα), γάλακτος (6% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 200γρ/ημέρα), ασβεστίου (13% χαμηλότερος κίνδυνος για την υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης) και δημητριακών ολικής αλέσεως (16% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 90γρ/ημέρα) βρέθηκαν πως συσχετίζονται αρνητικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Δεκατρείς μετα-αναλύσεις (το 1,5%) χαρακτηρίστηκαν πως υποστηρίζονται από ισχυρά πειστικά στοιχεία με τις περισσότερες να αφορούν ξανά το αλκοόλ, ακολουθούμενες από τον καφέ, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε θετικά με διαφορετικούς υποτύπους καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του οισοφάγου στους άνδρες (33% αύξηση κινδύνου ανά 10γρ/ημέρα), τον καρκίνο κεφαλής και λαιμού (15% αύξηση κινδύνου για καρκίνο του στόματος, 18% αύξηση κινδύνου για καρκίνο του ανώτερου πεπτικού συστήματος) και θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος (2% αύξηση κινδύνου).
Η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε αρνητικά με τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος (15% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 1 φλιτζάνι/ημέρα) και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος (5% χαμηλότερος κίνδυνος), ενώ η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκαν αρνητικά με τον κίνδυνο καρκίνου του φάρυγγα (40% χαμηλότερος κίνδυνος για την υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης) και του στοματικού καρκίνου (32% χαμηλότερος κίνδυνος για την υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης), αντίστοιχα.
Οι υπόλοιπες μετα-αναλύσεις κρίθηκαν πως είχαν ενδεικτικά, ασθενή ή μη στατιστικά σημαντικά στοιχεία.
Τα ευρήματα μπορούν να συνοψιστούν γρήγορα με την εξής φιγούρα:

–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition
Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα: