ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η κατανάλωση ποιων τροφών συνεισφέρει στην καρκινογένεση; Ποιες προστατεύουν από τον καρκίνο; Διαβάστε το άρθρο μας και ενημερωθείτε!


Μια πρόσφατη ανασκόπηση μετα-αναλύσεων τύπου «ομπρέλα» αξιολόγησε την ισχύ και την εγκυρότητα των δεδομένων τα οποία ερευνούν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης τροφών και θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου ανάπτυξης ή θανάτου από 11 πρωτοπαθείς καρκίνους.

Μόνο 10 μετα-αναλύσεις (το 1,2%) βρέθηκαν πως υποστηρίζονται από πειστικά στοιχεία και αντιπροσώπευαν συσχετίσεις για τις διατροφικές προσλήψεις και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού: αλκοόλ, διατροφικό ασβέστιο, γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Υγεία, Διατροφή, Καρκίνος, Μακροζωία

Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε να συσχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (με 10γρ/ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 7%) και παρατηρήθηκαν πανομοιότυπες συσχετίσεις για κατανάλωση μπύρας.

Η συνολική κατανάλωση αλκοόλ (12% αύξηση κινδύνου ανά 10γρ/ημέρα) βρέθηκε πως συσχετίζεται με τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών σε ορμονοθεραπεία όπως επίσης και η κατανάλωση κρασιού με πανομοιότυπες συσχετίσεις για τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού γενικότερα.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (13% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 400γρ/ημέρα), γάλακτος (6% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 200γρ/ημέρα), ασβεστίου (13% χαμηλότερος κίνδυνος για την υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης) και δημητριακών ολικής αλέσεως (16% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 90γρ/ημέρα) βρέθηκαν πως συσχετίζονται αρνητικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δεκατρείς μετα-αναλύσεις (το 1,5%) χαρακτηρίστηκαν πως υποστηρίζονται από ισχυρά πειστικά στοιχεία με τις περισσότερες να αφορούν ξανά το αλκοόλ, ακολουθούμενες από τον καφέ, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Υγεία, Διατροφή, Καρκίνος, Μακροζωία

Η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε θετικά με διαφορετικούς υποτύπους καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του οισοφάγου στους άνδρες (33% αύξηση κινδύνου ανά 10γρ/ημέρα), τον καρκίνο κεφαλής και λαιμού (15% αύξηση κινδύνου για καρκίνο του στόματος, 18% αύξηση κινδύνου για καρκίνο του ανώτερου πεπτικού συστήματος) και θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος (2% αύξηση κινδύνου).

Η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε αρνητικά με τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος (15% χαμηλότερος κίνδυνος ανά 1 φλιτζάνι/ημέρα) και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος (5% χαμηλότερος κίνδυνος), ενώ η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκαν αρνητικά με τον κίνδυνο καρκίνου του φάρυγγα (40% χαμηλότερος κίνδυνος για την υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης) και του στοματικού καρκίνου (32% χαμηλότερος κίνδυνος για την υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης), αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες μετα-αναλύσεις κρίθηκαν πως είχαν ενδεικτικά, ασθενή ή μη στατιστικά σημαντικά στοιχεία.

Τα ευρήματα μπορούν να συνοψιστούν γρήγορα με την εξής φιγούρα:

–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition

Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d