ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ – η επιτυχημένη δίαιτα θέλει ρεαλισμό

Σε αυτό το άρθρο ασχολούμαστε με μία από τις συχνότερες υποσχέσεις των «γκουρού» της δίαιτας και διατροφής, εξηγώντας γιατί το χάσιμο βάρους γρήγορα είναι ο σιγουρότερος τρόπος να αποτύχετε.

<  Προηγούμενο: Βασικές Αρχές Διατροφής Μέρος ΙΙ – η βάση για μια επιτυχημένη δίαιτα

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσω μερικές επιστημονικές έρευνες. Μείνετε μαζί μου όμως μέχρι το τέλος. Υπόσχομαι πως όχι μόνο θα είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ, αλλά αυτά που θα διαβάσετε θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά.

Ξεκινάμε από μία μελέτη που έγινε τον Ιούλιο του 2019, της οποίας το συμπέρασμα ήταν ότι η μεγάλη ή/και απότομη απώλεια βάρους, θα έχει ως αποτέλεσμα γρήγορη ανάκτηση βάρους.

Προχωράμε τώρα στην έρευνα «DiOGenes», η οποία διεξήχθη από τον Νοέμβριο 2005 μέχρι και τον Απρίλιο 2007 από 8 ευρωπαϊκά κέντρα σε οκτώ χώρες, με σκοπό να αναλυθεί το κατά πόσο η πρωτεΐνη και ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζουν την απώλεια βάρους.

Πρόσφατη έρευνα επανανάλυσε τα δεδομένα της DiOGenes και βρήκε το εξής:

Οι άνδρες στην έρευνα που είχαν χάσει πολλή μυική μάζα κατά την περίοδο της απώλεια βάρους, εντέλει ξαναπήραν γρήγορα κιλά. Από την άλλη, οι γυναίκες όχι.

Οι απώλειες άπαχης σωματικής μάζας των γυναικών ήταν 27% έναντι του 35% για τους άνδρες, άρα είναι πολύ πιθανό να μην έχασαν πάρα πολλή μυική μάζα ώστε να τους συμβεί το ίδιο.

Έτσι λοιπόν, η πρώτη έρευνα αποδεικνύεται σωστή.

Προχωράμε στα συμπεράσματα και τις υποδείξεις:

  • Απότομη ή/και μεγάλη απώλεια βάρους θα επιφέρει απότομη επανάκτησή του.
  • Η απώλεια άπαχης σωματικής μάζας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας είναι σημαντικός παράγoντας στην επανάκτηση βάρους μετά το πέρας της.

Και από τα άνωθι, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές συμβουλές, μαζί με αυτές στο «Βασικές Αρχές Διατροφής Μέρος Ι» και «Βασικές Αρχές Διατροφής Μέρος ΙΙ».

  • Θαυματουργές δίαιτες με γρήγορα αποτελέσματα, εκτός από το ότι θα σας κάνουν τη ζωή μίζερη, δεν έχουν και αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα.
  • Αναερόβια γυμναστική και γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη προτείνονται, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια μυικής μάζας.
  • Θα πρέπει να δίνουμε λιγότερη προσοχή στην αερόβια γυμναστική, ενώ τα κουραστικά και παρατεταμένα προγράμματα που είναι τόσο στη μόδα θα πρέπει να αποφεύγονται.
Επόμενο: Βασικές Αρχές Διατροφής Μέρος ΙV  >

Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: