ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ – η βάση για μια επιτυχημένη δίαιτα

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τη βάση για μια επιτυχημένη δίαιτα.

< Προηγούμενο: Βασικές Αρχές Διατροφής Μέρος Ι

Θα ξεκινήσω αυτό το άρθρο με αναφορές σε επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις. Μείνετε μαζί μου όμως μέχρι το τέλος. Υπόσχομαι πως όχι μόνο θα είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ, αλλά αυτά που θα διαβάσετε θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά.

Ξεκινάμε λοιπόν με μία έρευνα που έγινε το 2007: Gardner CD, Kiazand A, Alhassan S, et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women: the A TO Z Weight Loss Study: a randomized trial. JAMA. 2007;297(9):969-977. doi:10.1001/jama.297.9.969

311 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 25-50. Η κάθε μία τους μπήκε σε 1 από τα εξής 4 γκρουπ δίαιτας:

 • Άτκινς (εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες) -> 4.7kg απώλεια βάρους σε 12 μήνες
 • Δίαιτα ζώνης (σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, σχετικά υψηλή σε πρωτεΐνη) -> 1.6kg απώλεια βάρους σε 12 μήνες
 • LEARN (χαμηλή σε διατροφικό λίπος) -> 2.2kg απώλεια βάρους σε 12 μήνες
 • Δίαιτα Ornish (εξαιρετικά υψηλή σε υδατάνθρακες) -> 2.6kg απώλεια βάρους σε 12 μήνες

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Άτκινς και δίαιτας ζώνης, έβαλε τους επιστήμονες σε σκέψεις σε μία προσπάθεια να αποσαφηνήσουν το λόγο της.

Θεώρησαν πως η αντίσταση στην ινσουλίνη ίσως παίζει κάποιο ρόλο, αλλά η σχετική έρευνα το 2016 (Gardner CD, Offringa LC, Hartle JC, Kapphahn K, Cherin R. Weight loss on low-fat vs. low-carbohydrate diets by insulin resistance status among overweight adults and adults with obesity: A randomized pilot trial. Obesity (Silver Spring). 2016 Jan;24(1):79-86. doi: 10.1002/oby.21331. Epub 2015 Dec 6.) έδειξε πως αυτή η θεωρία δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Μία άλλη θεωρία ήταν πως ίσως υπάρχει γενετική προδιάθεση. Κάποιος να μπορεί να χάσει περισσότερο βάρος με δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, κάποιος άλλος με χαμηλούς υδατάνθρακες, ενώ κάποιος άλλος να μπορεί να χάσει βάρος ανεξάρτητα. Έτσι, ψάχνοντας για  συγκεκριμένους γονότυπους, ξεκίνησε η έρευνα DIETFITS. Gardner CD, Trepanowski JF, Del Gobbo LC, et al. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018;319(7):667-679. doi:10.1001/jama.2018.0245

Για να μην μακρυγορώ κι αυτή η έρευνα ήταν τζίφος. Όχι μόνο δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων γονοτύπων που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να επηρεάζουν την απώλεια βάρους, αλλά τα αποτελέσματα μιας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά και μίας σε υδατάνθρακες ήταν παρόμοια.

Από όλες αυτές τις μακροχρόνιες έρευνες όμως, υπήρξαν κοινά στοιχεία μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν το περισσότερο βάρος. Αυτά δεν είχαν σχέση ούτε με γονότυπους, ούτε με την ινσουλίνη, ούτε με τον τύπο της δίαιτας.

Οι άνθρωποι αυτοί:

 • Δεν είχαν μεγάλη εξωτερική ψυχολογική πίεση και/ή προβλήματα άγχους
 • Δεν έτρωγαν βιαστικά και πρόχειρα, για παράδειγμα ούτε μπροστά στην τηλεόραση, ούτε στο αμάξι
 • Έτρωγαν σπιτικό φαγητό, στο τραπέζι, μαζί με την οικογένειά τους, συζητώντας και χωρίς βιασύνη
 • Έτρωγαν έχοντας υπόψη ότι αυτό θα είναι κάτι το μακροχρόνιο. Με λίγα λόγια, αν αυτό που έτρωγαν δεν τους χόρταινε, το αντικαθιστούσαν με κάτι που το θεωρούσαν περισσότερο χορταστικό
 • Και φυσικά λόγω των οδηγιών της έρευνας ελαχιστοποίησαν φαγητά με πρόσθετα σάκχαρα και εξευγενισμένα σιτηρά

Αυτή είναι λοιπόν η βάση για μια επιτυχημένη δίαιτα.

Επόμενο: Βασικές Αρχές Διατροφής Μέρος ΙΙΙ – η επιτυχημένη δίαιτα θέλει ρεαλισμό >

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: