ΠΟΣΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ;

Πόσο αλκοόλ μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας; Διαβάστε το άρθρο μας και ενημερωθείτε!

Επιδημιολογικές μελέτες, κυρίως παρατηρητικές, έχουν προτείνει σταθερά καρδιαγγειακά οφέλη που σχετίζονται με την μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ, με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει θεωρηθεί απαραίτητη σε διάφορες κατά τα άλλα υγιεινές διατροφές, όπως η Μεσογειακή.

Υγεία, Διατροφή, Μακροζωία, Αλκοόλ, Οινόπνευμα, Ποτά, Οινοπνευματώδη ποτά

Ελλείψει τυχαιοποιημένων δοκιμών, κυρίως λόγω ηθικών και οικονομικών λόγων, η χρήση ανθρώπινων γενετικών δεδομένων (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Μεντελική τυχαιοποίηση) επέτρεψε την αξιολόγηση πιθανών αιτιολογικών συσχετισμών αξιοποιώντας φυσικές γενετικές παραλλαγές ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε αμερόληπτα για τον κίνδυνο που μπορεί να προκείψει από την έκθεση σε κάποιον παράγοντα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, την πρόσληψη αλκοόλ.

Πόσο αλκοόλ λοιπόν μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας;

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 261.991 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, αυτή η ανάλυση βρήκε πως, άτομα με γενετική προδιάθεση στο να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, έχουν χαμηλότερα επίπεδα στην αρτηριακή πίεση, σε δείκτες φλεγμονής, σε μέτρα παχυσαρκίας, στην αθερογόνο μη-HDL χοληστερόλη (non-HDL-c), όπως επίσης και μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Μια άλλη ανάλυση, που έλαβε χώρα σε 10 περιοχές της Κίνας, επίσης δεν υποστηρίζει τα φαινομενικά προστατευτικά αποτελέσματα που θεωρείται πως μπορεί να προσφέρει η μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ. Αντιθέτως, η κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε πως είναι αιτιολογικά συνδεδεμένη με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τις πιθανότητες ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Υγεία, Διατροφή, Μακροζωία, Αλκοόλ, Οινόπνευμα, Ποτά, Οινοπνευματώδη ποτά

Σε μία άλλη μελέτη, αναλύοντας δεδομένα από σχεδόν 950.000 άτομα Ευρωπαϊκής καταγωγής, βρέθηκε πως η γενετική προδιάθεση στην υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται αιτιολογικά με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Μια ακόμη ανάλυση σε περίπου 500.000 άτομα, βρήκε πως η χρήση αλκοόλ σχετίζεται θετικά με την αρτηριακή πίεση, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, την κολπική μαρμαρυγή, την καρδιαγγειακή νόσο γενικότερα και τον θάνατο από κάθε αιτία.

Τέλος, αυτή η πρόσφατη ανάλυση, χρησιμοποιώντας τόσο γραμμική όσο και μη-γραμμική Μεντελική τυχαιοποίηση σε περισσότερα από 370.000 άτομα Ευρωπαϊκής καταγωγής, βρήκε αιτιώδεις συσχετίσεις μεταξύ οποιασδήποτε πρόσληψης αλκοόλ και καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά με άνιση και εκθετική αύξηση του κινδύνου σε μεγαλύτερα επίπεδα πρόσληψης.

Με λίγα λόγια, οι προηγούμενες παρατηρήσεις επιδημιολογικών μελετών για τυχόν καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις μιας ελαφριάς έως μέτριας πρόσληψης αλκοόλ μάλλον εξηγοούνται σε μεγάλο βαθμό από συγχυτικούς παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής.

Οι γενετικές αναλύσεις είναι ξεκάθαρες: Οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής στην υγεία.

–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition

Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: