Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς η καρδιαναπνευστική ικανότητά σας επηρεάζει τη μεταβολική σας υγεία, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.
Στην μελέτη που θα δούμε, η καρδιαναπνευστική ικανότητα συσχετίστηκε αντίστροφα με την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλους βασικούς καρδιομεταβολικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του ηπατικού λίπους, σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2.
Ας πάμε να δούμε περισσότερα.
ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ
Όπως είχαμε εξηγήσει και στο «Πρέπει Να Τρέχω Για Να Έχω Καρδιαναπνευστική Υγεία;», όσο μεγαλύτερη η λεγόμενη αερόβια ικανότητα, ή αλλιώς η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, τόσο καλύτερη είναι η καρδιαγγειακή και η καρδιαναπνευστική μας υγεία.
ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μια από τις πρώτες που έδειξαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ βασικών καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως η περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος με την καρδιαναπνευστική ικανότητα σε άτομα είτε με είτε χωρίς διαβήτη τύπου 2.
Ένα από τα πράγματα που κάνει εντύπωση είναι πως ακόμη και σχετικά μικρές παραλλαγές στην καρδιαναπνευστική ικανότητα είχαν συσχετισμούς με αυξημένη περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος και αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίες ήταν σημαντικά υψηλότερες σε άτομα με σχετικά χαμηλή καρδιαναπνευστική υγεία από εκείνα με σχετικά υψηλή.
Ομοίως, τα άτομα με τη χαμηλότερη καρδιαναπνευστική ικανότητα είχαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη, ηπατικό λίπος, αρτηριακή πίεση και δείκτες φλεγμονής.

Βλέπουμε λοιπόν ξανά, το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της μυικής μάζας, αλλά και ο συνδυασμός της με αεροβική άσκηση, καθώς με την καρδιαναπνευστική μας υγεία, καλυτερεύει και η μεταβολική μας υγεία, γενικότερα.
–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition
Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα: