ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την Γυναικεία Αθλητική Τριάδα. Ένα σύνδρομο το οποίο συναντάται στον αθλητισμό και αποτελείται από τρία συμπτώματα: Διατροφικές διαταραχές, αμηνόρροια και οστεοπόρωση.

Περίπου 1 στις 4 αθλήτριες βρίσκεται σε κίνδυνο από το σύνδρομο Γυναικείας Αθλητικής Τριάδας, το οποίο αρκετά συχνά παρουσιάζεται στις συμμετέχουσες σε απαιτητικά αθλήματα στα οποία χρειάζεται χαμηλό σωματικό λίπος.

Μερικά από τα σημάδια που μπορούμε να ξεχωρίσουμε σε αθλήτριες που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό είναι η υπερβολική άσκηση/εξάσκηση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η συχνή αυτοκριτική, η ανταγωνιστικότητα, τα συμπτώματα που θα μπορούσαν κατά τα άλλα να αποδοθούν σε κατάθλιψη, οι απότομες εναλλαγές στη διάθεση, οι συχνοί τραυματισμοί και το χαμηλό σωματικό βάρος.

Το πρώτο σύμπτωμα, οι διατροφικές διαταραχές δηλαδή, είναι και η ρίζα του κακού. Οι συνηθέστερες μορφές τους που συναντώνται σε αθλήτριες είναι η Ανορεξία (σκόπιμη παρακράτηση τροφής, υπερβολική άσκηση, χρήση καθαρτικών και διουρητικών με τον σκοπό απώλειας βάρους) κι η Ψυχογενής ή Νευρογενής Βουλιμία (υπερφαγία ακολουθούμενη από αντισταθμιστική συμπεριφορά για να αποτραπεί η απόκτηση βάρους, όπως εμετός και καθαρτικά).

Έτσι, η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με την υπερβολική άσκηση και το στρες, έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου, τα οποία με τη σειρά τους διαταράσσουν τον κύκλο εμμήνου ρύσης και τη ρύθμιση του ασβεστίου, οδηγώντας σε κακή υγεία των οστών και τελικά οστεοπόρωση.

Αν είσαι αθλήτρια ή γονιός και θέλεις να γράψεις την κόρη σου σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια:

  • Γονείς, προσοχή στα σημάδια και τα συμπτώματα της τριάδας.
  • Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι επιπτώσεις στο σώμα είναι δραματικές και οδηγούν σε συχνούς τραυματισμούς. Πόσο καλή αθλήτρια μπορείς να είσαι όταν τα επίπεδα ορμονών σου είναι σε τόσο κακά επίπεδα, τα κόκαλά σου τόσο εύθραυστα και οι μύες σου ευάλωτοι σε τραυματισμούς;
  • Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο: Πόσο καλά πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος με κακή διατροφή να αποδώσει;
  • Αν ο προπονητής ωθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, είτε έμμεσα, είτε άμεσα, άλλαξέ τον ακόμα κι αν πιστεύεις ότι κατά τα άλλα κάνει καλή δουλειά. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.
  • Η γυμναστική με βάρη μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα και μπορεί να κάνει οποιονδήποτε αθλητή ακόμα καλύτερο. Αλλά όταν μιλάμε για μία συνεχόμενη, μακροπρόθεσμη κατάσταση αυτή δεν αρκεί.
  • Αν είναι εφικτή η πρόσληψη ενός αθλητικού διατροφολόγου, κάτι τέτοιο προτείνεται ανεπιφύλακτα.

–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition

Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: