ΑΣΚΗΣΗ: ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος άσκησης για τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης;

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας εκτείνονται πολύ πέρα από την ικανότητά της να καίει θερμίδες. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση αποκαλύπτει ότι η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Γυμναστική, Αθλητισμός, Υγεία, Άσκηση, Αρτηριακή Πίεση, Πίεση

Σε αυτήν τη μετα-ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν 270 μελέτες με 15.827 συμμετέχοντες για να συγκρίνουν τις αντιυπερτασικές επιδράσεις διαφόρων τρόπων άσκησης.

Η μετα-ανάλυση αξιολόγησε τους ακόλουθους πέντε τρόπους άσκησης:

  1. Αερόβια άσκηση
  2. Δυναμική προπόνηση με βάρη
  3. Συνδυασμένη αερόβια και προπόνηση με βάρη
  4. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)
  5. Ισομετρική άσκηση (λαβές χειρός, έκταση ποδιών, καθίσματα στον τοίχο)

Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι όλοι οι τρόποι άσκησης είναι αποτελεσματικοί στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, με μεγαλύτερες μειώσεις στις υπερτασικές ομάδες από ό,τι στις ομάδες με φυσιολογική αρχική αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, η έκταση της μείωσης διέφερε μεταξύ των τύπων άσκησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ισομετρική προπόνηση βρέθηκε να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης, ακολουθούμενη από την συνδυασμένη αερόβια και προπόνηση με βάρη, την προπόνηση με βάρη, την αερόβια άσκηση και την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT).

Ομοίως, η ισομετρική προπόνηση βρέθηκε να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ακολουθούμενη από την προπόνηση με βάρη, τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), την συνδυασμένη αερόβια και προπόνηση με βάρη και την αερόβια άσκηση.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ισχύ της άσκησης στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα της ισομετρικής άσκησης, καθώς αναδείχθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος άσκησης.

Βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το κλειδί για κάθε παρέμβαση στον τρόπο ζωής είναι η συνέπεια και όχι το τι επιλέγουμε.

Άρα αν και η ισομετρική προπόνηση βρέθηκε εδώ να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης, αν αυτού του είδους η άσκηση δεν μας αρέσει, το καλύτερο για μας θα ήταν να βρούμε ένα άλλο είδος, το οποίο μας είναι πιο ευχάριστο.

Οπότε, τέρμα οι δικαιολογίες! Αγκαλιάστε τη δύναμη της άσκησης και κρατήστε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο.

–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition

Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: