THE KEY TO LONGEVITY

The key to longevity is not some strange habit from some lost tribe in the Amazon forests, nor does it require exhausting diets and running every day! 

The key to health and longevity is not some strange habit from some lost tribe in the Amazon forests, nor does it require exhausting diets and running every day!

Ας ξεκινήσουμε όμως το συγκεκριμένο άρθρο λίγο ανάποδα, εστιάζοντας στο παράδοξο της παχυσαρκίας.

Έτσι ονομάζεται το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί πως σε ένα ποσοστό ανθρώπων, η παχυσαρκία δεν συνοδεύεται από αρνητικούς δείκτες υγείας.

Ακόμα χειρότερα, έρευνες έχουν δείξει πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών και όπως είναι ευνόητο, η απώλεια βάρους μπορεί να τις μειώσει δραματικά.

Βάζω στοίχημα πως ειδικά το τελευταίο, δεν το έχουν ακούσει πολλοί από εσάς. Και αυτό οφείλεται στο ότι δεν συνάδει με τα ωραία περιτυλίγματα που σας προσφέρουν η βιομηχανία του «fitness», οι διαιτολόγοι και οι γιατροί. Ας ακούγομαι συνωμοσιολόγος, αυτή δεν είναι η αλήθεια;

Να ένα ακραίο παράδειγμα:

Ασθενείς οι οποίοι είναι υπέρβαροι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε σύγκριση με κανονικούς και αδύνατους και μάλιστα σημαντικά (οι παχύσαρκοι έχουν μικρότερα από τους υπέρβαρους, αλλά και πάλι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους).

Και πριν νομίζετε πως σας συμβουλεύω να τρώτε αλόγιστα και να γίνετε χοντροί, θα σας απογοητεύσω. Αυτό δεν συνεισφέρει στην μακροζωία.

Λοιπόν, πρόσφατα βγήκε μία έρευνα η οποία έβγαλε το εξής απλό συμπέρασμα:

Οι προηγούμενες έρευνες οι οποίες έλεγαν πως οι άνθρωποι με μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών ήταν σωστές μεν, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν περισσότερους μύες και όχι γιατί ήταν υπέρβαροι λόγω λίπους.

Και μία ακόμη πιο πρόσφατη με τα ίδια συμπεράσματα, αλλά συγκεκριμένα για τον καρκίνο.

Αυτές οι τελευταίες έρευνες είναι εξαιρετική εισαγωγή σε κάτι που ήθελα να αναφερθώ έτσι κι αλλιώς στο μέλλον.

Ας εξηγήσω, από άποψη φυσικής κατάστασης, τι θεωρείται πως συνεισφέρει στην αύξηση των πιθανοτήτων θνησιμότητας:

  • Κακή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση (ανικανότητα του να μπορείς να ανέβεις μερικές σκάλες χωρίς βαρύ λαχάνιασμα)
  • Υπερβολική άσκηση (περισσότερο από 5 ώρες έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα)
  • Δυναπενία/Σαρκοπενία

Αν και είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς δεν είχαν ακούσει για τις 5 ώρες την εβδομάδα, ας πούμε πως είμαστε ΟΚ μέχρι εδώ. Ναι; Τέλεια.

Με λίγα λόγια, οι τελευταίες έρευνες το μόνο που κάνουν είναι πως επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη (αυτοί που ασχολούμαστε με την επιστήμη πίσω από την φυσική κατάσταση) γνωρίζουμε το οποίο και θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος στην εκγύμνασή σας:

Η μυική δύναμη είναι το κλειδί της μακροζωίας.

Sources/bibliography/more reading:

Υπερβολική άσκηση, θνησιμότητα και συνιστώμενη ποσότητα άσκησης:

Καινούργια έρευνα (01/05/2018): Κατάρτηση δύναμης και μακροζωία:

Καινούργια έρευνα (03/05/2018): Κακή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση (<4 ΜΕΤ), ΒΜΙ, και το παράδοξο της παχυσαρκίας:

Δυναπενία, σαρκοπενία και θνησιμότητα:

Περισσότερο στοχευμένα προς τον ανδρικό πληθυσμό:

Subscribe to our newsletter

We will send you periodic updates with only the most important scientific developments in fitness, physical health and nutrition.

We also offer special subscriber savings and privileged, early access to our products.

We do not send spam! Read our privacy policy for more details.

Author: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: