ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ: ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

κετογονική, κέτο, keto, κετογενής, κετονική, κετόνες, δίαιτα, διατροφή, παχυσαρκία, απώλεια βάρους, αδυνάτισμα, μακροζωία, υγεία, απώλεια λίπους, χάσιμο βάρους, χάσιμο λίπους, χάσιμο κιλών, απώλεια κιλών

Ένα από τα προτερήματα της κετογονικής δίαιτας ή αλλιώς keto θεωρείται πως είναι η ευκολία στην απώλεια βάρους. Είναι έτσι όμως;

Η ευκολία στην τήρηση σε μία συγκεκριμένη διατροφή και το κατά πόσο αυτή βοηθά με το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό και την πείνα γενικότερα είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες στο πόσο επιτυχημένη θα είναι στο τέλος μία δίαιτα. Κάτι που μάλιστα πολλά βιβλία υποστηρίζουν ότι η κέτο, κετογονική, κετογενής ή αλλιώς κετονική δίαιτα κάνει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη.

Μία πρόσφατη έρευνα καταρρίπτει και αυτόν τον ισχυρισμό.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Συνολικά 20 άτομα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες:

  • Αυτή που ακολούθησε για 2 εβδομάδες μία κετογονική, χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή που είχε ως βάση ζωικές πηγές
  • Αυτή που ακολούθησε για 2 εβδομάδες μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, που είχε ως βάση φυτικές πηγές

Οι συμμετέχοντες είχαν έτοιμα γεύματα και σνακ που πληρούσαν τις μακροθρεπτικές προδιαγραφές της έρευνας και μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν σε περίοδο μίας ώρας ανά γεύμα ή σνακ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πρώτα από όλα. Όπως θα περίμενε κανείς, η έλλειψη υδατανθράκων, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, κυρίως όμως από νερό και μύες. Η δίαιτα σε χαμηλά λιπαρά ήταν ξεκάθαρα ο νικητής σε απώλεια σωματικού λίπους.

Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών, κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες.

Και ακόμα σημαντικότερα, οι δύο δίαιτες είχαν ως αποτέλεσμα παρόμοια αισθήματα κορεσμού, πείνας κι ευχαρίστησης.

Με λίγα λόγια, μην συνεχίζετε να παιδεύετε τον εαυτό σας επειδή άλλοι σας τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες αν βλέπετε ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες. Ακολουθήστε ό,τι σας βολεύει ώστε να είσαστε υγιείς. Καμία δίαιτα δεν είναι μαγεία.

Αν δεν σας βολεύει ένας, οποιοσδήποτε, συγκεκριμένος τρόπος διατροφής, δοκιμάστε κάποιον άλλο. Από την άλλη, αν βλέπετε αποτελέσματα και η τήρηση σας φαίνεται εύκολη, μάλλον έχετε βρει την κατάλληλη δίαιτα χωρίς πολύ κόπο για εσάς.

–Suprastratum: The authority on health, fitness and nutrition

Πηγές/βιβλιογραφία/περισσότερο διάβασμα:

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Θα σας στέλνουμε περιοδικές ενημερώσεις μόνο με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της φυσικής κατάστασης, της σωματικής υγείας και της διατροφής.

Προσφέρουμε επίσης ειδικές προσφορές για συνδρομητές και προνομιακή, πρώιμη πρόσβαση στα προϊόντα μας.

Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργός: Nick Krontiris

Founder, Suprastratum

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ανακαλύψτε περισσότερα από το Suprastratum

Εγγραφείτε τώρα για να συνεχίσετε να διαβάζετε και να έχετε πρόσβαση στο πλήρες αρχείο.

Συνεχίστε να διαβάζετε